27 Mart 2009

Bir helikopter kazasının ardından

Allah noktayı koyduktan sonra onu soru işaretine dönüştüremezsiniz demişti bir arkadaşım.Ne kadar doğru bir söz…

Muhsin Yazıcıoğlu 'nun helikopter enkazına bugün ulaşıldı,üstelik daha önce arama yapılmayan bir bölgede.Ölenlere Allah'tan rahmet yakınlarına da başsağlığı diliyorum, Allah sabır versin hepsine.

Helikopterin düştüğünün öğrenildiği andan itibaren hepimiz de sancılı bir bekleyiş başladı, ama saatler,günler geçip de hala enkaza ulaşılamayınca (ki hala bunu neden beceremediler anlamış değilim)umut umtsuzluğa dönüştü. –15 derece gibi soğuk bir havada kar,tipi gibi olumsuz koşular altında yaralılar ne kadar süre hayatta kalabilirlerdi ki…

Cep telefonu sinyallerinden kaza yerinin tespit edilememesi de bana hiç mantıklı gelmiyor. Helikopterin bulunduğu noktanın cep telefonu sinyalleri ile kooordinat olarak belirlenememiş olmasına, baz istasyonlarının dağlık bölgedeki ‘yansıma yanıltması’nın yol açmış olabileceği söyleniyor. Ancak, böyle bir olasılık dikkate alınarak hesaplama yapılamaz mıydı?

Enkaz yerine Döngel köyünden bir grup gönüllü ulaşmış, enkaz Kanlıçukur denen bir bölgedeymiş. Bölgedeki koruculardan Selim Işık, kazadan hemen sonra enkazın bulunduğu yer ile ilgili olarak ihbarda bulunduklarını söylemiş, ayrıca Işık, “Üç gün önce biz o bölgeye gittik, kablo kokusu aldık. Tipi var diye korkup döndük. Söylediğimizde gidilseydi, o muhabir arkadaş kurtarılmış olurdu” demiş.

Eğer bu söyledikleri doğruysa arama kurtarma çalışmalarında ciddi bir ihmal var.

Ne dersek diyelim,ölenleri geri getiremeyiz, ama eğer becerebilirsek bu olaydan ders çıkarıp ileride benzer kazalar yaşandığında belki hayat kurtarabiliriz. Ama bunun için ciddi araştırmalar yapılması ,  yeni teknolojilerin ülkemizde kullanıma sokulması gerek. Ancak biz böyle bilimsel bir yaklaşımın çok uzağındayız diye düşünüyorum.

Bundan sonra ki günlerde olacakları biliyorum, karşılıklı suçlamalar,ithamlar,bağırış çağırış,kavga gürültü.Sonra da olaylar yatışacak,bizler de Muhsin Yazıcıoğlu ve ekibinin bir helikopter kazasında öldüğünü, arama kurtarma çalışmalarının fiyasko olduğunu unutup,yaşamımıza devam edeceğiz sanki hiç olmamış gibi ta ki başka bir kaza olana kadar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen görüşlerinizi paylaşın...