28 Mart 2009

Kuş Gözlemciliği

birdwatching2tu9

Kuş Gözlemciliği kuş avcılığının evrimleşmiş şeklidir, hayvanları öldürerek  avcılık içgüdülerimizi tatmin etmek yerine onları gözlemleyerek, tanıyarak, onların yaşam alanlarını koruyarak , doğaya saygı duymayı, doğaya hayran olmayı öğreten bir etkinliktir.

Kuş gözlemciliği, yabani kuşları doğal yaşam ortamlarında(habitat)gözlemlemeyi ve tanımlamayı temel alan, kimilerinin sadece hobi olarak ilgilendiği, kimilerinin ise (ornitologlar) bilimsel amaçlar için kullandığı bir uğraştır.

Dünyada milyonlarca kişinin ilgilendiği (ABD’de yaklaşık 70 milyon), ülkemizde ise son 15 yılda yaygınlaşan bu uğraşla ilgilenen, yaklaşık 500 amatör veya profesyonel kuş gözlemcisi vardır.

Nasıl Yapılır? - Neler Gerekir?

Kuş Gözlemcisi olmak için bir çift göz ve bir çift kulağa ihtiyacınız var. Dürbünle, kuşlara fazla yaklaşmadan, onları bulundukları ortamda rahatsız etmeden gözleyebilirsiniz. Edineceğiniz bir kuş rehber kitabı ile kuşları tanımlayabilirsiniz.

Nerelerde Yapılır?

Her yerde.Şehirde,bahçede,parkta,deniz kenarında,ormanda,sulak alanlarda, kısacası Kuşların yaşadığı her yerde…

Yer kürede, 11 km kadar yüksekte! ve de 550 m. derinde!

Özel olarak: Önemli Kuş Alanlarında (ÖKA), Önemli Doğa Alanlarında (ÖDA), Milli Parklarda…

Peki, Neden Kuşlar? Amaç ne?

  • Kuşlar, renklilerdir, cıvıl cıvıl hayvanlardır, çeşit çeşitlerdir,  her yerdedirler. Hepsinin ayrı bir hikayesi vardır.
  • Kuş gözlemciliği, doğayla bütünleşmemizi, sürdürdüğümüz şehir hayatı ile zamanla koptuğumuz, unuttuğumuz doğanın hakimi değil sadece bir parçası olduğumuz gerçeğini bize hatırlatır.
  • Kuşlar, doğada ters giden bir şeyi kolayca anlamamıza ve yerinde müdahale etmemize yardımcı olan en etkili canlılardır.

Kuş Gözlemciliği Bizlere Ne Kazandırır?

  • Doğada, kuş cıvıltıları, sinek vızıltıları arasında huzurlu, sakin, tüm sıkıntılardan uzak vakit geçirme imkanı sağlar.
  • Bir çok doğal alanı görme imkanı elde edersiniz.
  • Sebat etmeyi,sabırlı olmayı, zorluklar karşısında yılmamayı öğrenirsiniz. Çeşitli zorlukları aşarak gittiğiniz bir arazide bir kuş türünü ilk gördüğünüzde duyduğunuz sevinç tarif edilemez, müthiş bir tatmin duygusu yaşarsınız. Çevrenizde olup bitenlere karşı daha duyarlı olursunuz.
  • Doğanın hakimi değil, diğer tüm canlılar gibi onun bir parçası olduğunuzu size hatırlatır. Günlük küçük hesapların peşinde koşmak dışında hayatta önemli şeylerin olduğunu gösterir, dünyanın ne kadar güzel, eşsiz bir yapı olduğunu düşündürür.
  • Konsantrasyon yeteneğinizi geliştirir.
  • Sosyalleşirsiniz.
  • Doğaya karşı sorumluluklarınız olduğunu öğrenir, bencilce tüm kaynakları tüketerek yaşamanın aslında yaşamak değil bir intihar teşebbüsü olduğunu idrak edersiniz.

Çeşitli Linkler

(kaynak :http://www.okgt.metu.edu.tr/faydaliyazilar.html)

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen görüşlerinizi paylaşın...