28 Mayıs 2009

6. His

minority-report

Tom Cruise’un baş rol oynadığı “Minority Report” filmini seyredenler hatırlayacaklardır filmde kullanılan havalı teknolojik aletleri.Filmde, yakışıklı aktörümüz, ekrana dokunmadan, sadece ellerini kullanarak, ekranda yer alan sayfalar arasında geziniyor, fotoğraflara bakıyordu, video görüntülerini ileri geri sarıyordu…

sixthsense

TED Media Lab. tarafından geliştirilmekte olan 6. his teknolojisi bence filmdekinden bile havalı. Uçsuz bucaksız imkanlar sunuyor bilgiye ulaşma anlamında.

Ancak, teknoloji her iki yanı keskin bıçak.

Hayatımızı her anlamda kolaylaştıran cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla kimseye aldırmadan bağıra çağıra cep telefonuyla konuşan ve/veya son model pahalı cep telefonlarıyla etrafa caka satan insanlarla muhatap olduğumuz yetmiyormuş gibi “6. His teknolojisinin” elimize geçmesiyle sabrımızın sınırlarını zorlayacak yeni insan tiplemeleriyle mücadele içine gireceğiz.

Düşünsenize markette,elinde tuttuğu bezelye konservesinin üzerine yansıyan projeksiyonu, tuhaf parmak hareketleriyle yönlendiren ve bir yandan da yeteri kadar organik bezelye bulamadığı için küfreden insanlarla alışveriş yapmak zorunda kaldığınızı.

Ayrıca birbirimizi, kullandığımız markalar, takıldığımız “cool” mekanlar, dini inançlarımız, politik görüşlerimiz, dış görünüşümüzle v.s. yeterince yargılamıyormuşuz gibi,bu işi bizim için çok daha hızlı ve SIĞ şekilde yapacak bir teknolojimiz olacak.

6. His Projektörünün, tişörtümüze yansıttığı yafta bulutunun altında ezilirken “Ama ,ama, ben sadece bundan ibaret değilim” şeklindeki çığlığımızı kimse duymayacak .

MIT Media laboratuvarından Pattie Maes’in sunumuyla tanıtılan “6. His teknolojisi” videosunu seyredin ve bizi nasıl bir geleceğin beklediğini gözlerinizle görün.


6th sense-TED
Yükleyen morcennet - Discover more science and tech videos.

Bağlantılar:

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen görüşlerinizi paylaşın...